Виж всички новини
Отличия
Полезни връзки

В навечерието на 24-ти май „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД дари книги в Стара Загора и Нова Загора

https://www.tpp2.com/photos/news/401.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/407.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/413.jpg

Тази година дружеството отбелязва 50 години

     В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24-ти май, най-голямата топлоелектрическа централа в страната „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД дари книги на библиотеки и училища в градовете Стара Загора и Нова Загора. Инициативата е част от отбелязване юбилейната 50-годишнина на дружеството. 

     „Мотото на ТЕЦ „Марица изток 2” е „Енергия за живот”. И, да, вече 50 години произвеждаме електроенергия за милиони хора. Същевременно, в продължение на половин век провеждаме социално – отговорна политика и следваме корпоративните си принципи за осъществяването й, защото за нас най-важен е човешкият фактор. Днес в навечерието на 24-ти май насочваме вниманието си именно към книгата. Вярваме, че книгите са сила и имат влияние върху всеки един от нас. Те ни разкриват невиждани светове. Отвеждат ни е в едно друго време и пространство и никога не ни оставят да се чувстваме самотни. Дават ни енергия да продължим напред и да има утре”, заявиха от „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД. 

     Сред дарената литература във Второ ОУ „Петко Рачов Славейков” – гр. Стара Загора, СОУ „Васил Левски” – гр. Стара Загора, библиотека „Родина” – Стара Загора  и библиотеката при НЧ „Диньо Сивков” – гр. Нова Загора, са произведения на класици като Иван Вазов, Алеко Константинов, майсторите на късия разказ Елин Пелин и Йордан Йовков, както и заглавия от: Димитър Димов, Димитър Талев, Христо Смирненски, Пенчо Славейков и др. От ТЕЦ „Марица изток 2” помислиха и за най-малките ученици като дариха литература от Дора Габе, Леда Милева, Елисавета Багряна (Стихове за деца), Валери Петров и др. 

     Библиотечните фондове на просветните институции получиха над 200 заглавия, по-голямата част от които от български автори от Възраждането и след Освобождението. Не малка част от книгите принадлежат към периода на Новата българска литература. Сред дарените заглавия има и такива от чужди автори, по предпочитание на  ръководствата на библиотеките и училищата, предвид интереса на читателите им. 

     Ръководството на ТЕЦ „Марица изток 2” даде заявка, че днешното дарение няма да е последната такава инициатива на дружеството. Днес централата е модернизирана и е с обща инсталирана мощност от 1620 МВт. Дружеството произвежда екологично чиста електроенергия с изградените сероочистващи инсталации на всичките си осем енергоблока.