Дружество за туризъм „Овчарица“ покори Рила

25 юли, 2013

https://www.tpp2.com/photos/news/248.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/249.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/250.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/251.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/252.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/253.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/254.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/255.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/256.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/257.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/258.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/259.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/260.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/261.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/262.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/263.jpg

Дружество за туризъм „Овчарица“ покори Рила. На 20.07.2013 г. група от 50 запалени планинари стартира поход към една от най-уникалните забележителности не само у нас, но и на Балканите – Седемте рилски езера. Любителите на разходките и посещенията на най-красивите български кътчета се събраха в ранните часове на съботния ден и се отправиха към хижа „Пионерска“, откъдето с лифт се изкачиха до самите езера, включени в  Стоте национални туристически обектa на България. Близо 4 часа продължи разходката покрай „Сълзата“, „Окото“, Бъбрека“, „Близнака“, „Трилистника“, „Рибното“ и „Долното“ – Седемте рилски езера, които са разположени на надморска височина  между 2100 и 2500 метра. Най-ентусиазирани и най-впечатлени от неповторимата гледка бяха четирима 8-годишни малчугани, които бяха и най-младите планинари в групата.  Продължителна разходка, много веселие и страхотни снимки сред уникалната природа – това предложи съботният ден на Дружество за туризъм „Овчарица“.

След заслужена почивка, групата отново се събра на следващия ден за нови приключения в Рила и посещения на поредните забележителности. Слънчевото време зарадва всички планинари, като разкри внушителни пейзажи, сред които спираща дъха гледка към връх Мальовица. Истинската изненада за групата обаче тепърва предстоеше. Стигайки до с. Белчин, туристите разбраха, че вече е открит културно-историческият и духовен комплекс „Цари Мали град" на хълма „Св. Спас” край самоковското село. В комплекса врати за посетители беше отворила реставрираната късноантична крепост „Цари Мали град". Интересна информация за нея е, че изграждането й е започнало по време на управлението на император Валент (364 - 378 г.). Мястото съвсем не е избрано случайно и е съобразено с възможността за наблюдение на котловината и защита на западната й част. Възникналото селище е свързано с минералните извори в подножието и разположението на два антични пътя. В модерния си вид комплексът впечатли освен със запазената си старинност и множеството антични експонати и с кътове за отдих и площадки за забавления на най-малките.

След като се насладиха на симбиозата между антична култура и модерни решения за отдих и развлечения, планинарите от Дружество за туризъм „Овчарица“ се отправиха отново към родните си места, а следващото предизвикателство пред тях ще бъде изкачването на северния склон на връх „Ботев“ през август.