ДТ „Овчарица” в акция по опазване на природата

30 април, 2014

https://www.tpp2.com/photos/news/267.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/268.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/269.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/270.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/273.jpg
https://www.tpp2.com/photos/news/274.jpg

Дружество за  туризъм „Овчарица” се включи в традиционната кампания по почистване на природата, инициирана от една от големите медии у нас. Планинарите запретнаха ръкави и със специално закупени за акцията ръкавици и чували премахнаха боклуците, струпани в района около разклона за с. Змеево. Най-често захвърляни край пътя се оказаха стъклени шишета и пластмасови опаковки, не липсваха обаче и „находки” - огромна гума на тежкотоварен автомобил беше изхвърлена най-безотговорно край храстите.  В почистването се включиха 23-ма членове на дружеството, които за по-малко от два часа събраха над 50 кг. отпадъци.

След като се увериха, че районът е добре почистен, планинарите стартираха своя шести поход за 2014 г. Той започна от Карлово с посещение на къща-музей „Васил Левски”. Веднага след това дружеството се отправи към хижа „Хубавец”. Преходът продължи три часа, като членовете на дружеството успяха да се полюбуват на уникалната природа на Стара планина и да прекарат един прекрасен следобед. След като пренощуваха в хижата, планинарите се отправиха към Калофер, където посетиха къща-музей „Христо Ботев”. 

 

Следващият поход на дружеството предстои да бъде на 17-18 май и отново ще бъде по билото на Стара планина. Преходът ще започне от местността „Беклемето”. Планинарите ще се отправят към хижа „Дерменка”, където ще пренощуват. На 18.05. ще продължат към хижа „Незабравка”, а след нея в маршрута е включено посещение на град Сопот.